A weboldalon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató >>>
Termékek Menü
Ingyenes szállítás
15.000 Ft felett

Szent Iván éjszakája

Ember Dorottya
2021. 06. 03. 08:38:03Az év legmisztikusabb napja, azaz Szent Iván éjszakája

 

Az idei évben a nyár sem úgy köszönt be, ahogy korábban megszoktuk. De a természet küzd és tör előre.

Június 1-én beköszöntött a meteorológiai, illetve a naptári nyár első napja. 

A csillagászati nyár kezdete viszont pár héttel később, június 21-én köszönt be. Ez a nap a nyári napforduló napja, ami kicsit misztikus és varázslatos, bármilyen csoda megtörténhet. Ez a nap a leghosszabb az évben. 


Számos kultúrában nagyon sok ősi szokás kapcsolódik a nyári napfordulóhoz. E nap a Nap és a fény diadalának az ünnepe volt. A kereszténység előtti időben az emberek a sötétséget a rossz szellemekkel kapcsolták össze, a fényt pedig a jóval. A nyári napforduló ünnepén tűzgyújtással segítették a Napot, így próbálták az ártó szellemeket elűzni. Idővel, ahogy a kereszténység elterjedt, a Nap segítésének szimbóluma elveszett, de a tűz és az erő összekapcsolása viszont a mai napig fennmaradt, és tovább él még most is.


A középkorban ez volt az egyik legnagyobb ünnepünk. A tűz gyújtásával nem csak a rossz szellemeket űzték el őseink, hanem megünnepelték a terméshozó nyarat is. E napon volt a kozmikus tűzerő a legerősebb, örömtüzeket gyújtottak és égő ágakkal kerülték meg a termőföldeket. 

Míg korábban Szent Iván napján, vagyis június 24-én ünnepeltük a nyár leghosszabb napját, ez mára 3 nappal korábbra esik. Ennek okai a naptári évek tényleges különbségei és az egyes naptári reformok. A csillagászati egyesület számításai alapján a jövőben még korábbra fog esni a napforduló dátuma.

Szent Iván napi régi magyar népszokások:

E napon történő tűzgyújtáskor az asszonyok illatos füvekkel és virágokkal állták körül a tüzet, amiket meggyújtottak és ezzel füstöltek. A megmaradt növényi részeket eltették, és később fürdővizek készítésekor használták fel.

Az almákat tűzbe vetették, aminek gyógyító hatást tulajdonítottak. Úgy tartották, hogy aki abból eszik, az nem betegszik meg. Egyes helyeken a sírokra is ebből a sült almából tettek, hogy édes ízüket a másvilágon is érezzék az eltávozott hozzátartozók.

Számos szerelmi jóslás is fűződött ehhez az éjszakához. Ekkor elvégzett kötéseket erősebbnek tartották, és jóslásokhoz is kedvező volt ez az éjszaka.

Szalmából és fából megrakott tüzeket, a hagyomány szerint a lányok ugrották át, és közben a fiúk figyelték őket. Az ugrásokat figyelve sokféle jövendölést olvastak ki.


 

A tűz tisztító erejét otthon is kihasználhatod. Miket ajánlunk ehhez?

  • Zsálya levél, amivel minden rossz és ártó gondolatot elkergethetsz
  • A gyanták finom illatú, de annál erősebb füstjével harmóniát teremthetsz
  • A Sárkányvér, Zsálya, Fehér Zsálya, Szantál, Tömjén és Mirha füstölőpálcikák mindent átjáró füstje szintén kitisztítja a teret és a gondolataidat is
Júniusi akcióink között megtalálsz mindent, ami hasznodra lehet >>>

A Szent Iván éjszakájához mára egyre több népszokás elevenedik fel és számos kulturális rendezvény kapcsolódik. Pl ezen az éjszakán rendezik a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot. 

blog comments powered by Disqus