Valódi gyümölcsből illóolaj?

Ember Dorottya
2024. 04. 02. 17:52:50

Az aromaterápia szó hallatán valamilyen tudományos és gyógyító dolog jut eszünkbe. Őseink felfedezték és tovább adták ezt a tudományt, aminek áldásos hatását a mai napig használjuk. Ez egy csodás dolog, hiszen gyógyszerek nélkül orvosolhatunk egy-egy kisebb betegséget vagy sérülést.

De sajnos erre a területre is beférkőzött a mesterséges előállítás folyamata.

Félreértés ne essék, minden tiszteletem a tudósoké, akik alkotnak és felfedeznek dolgokat. De mindent a helyén illene tartani, értem itt pld. az aromaterápiát.

Számos helyen botlunk bele olyan illóolajnak nem nevezhető olajokba, mint pld. az erdei gyümölcs, sárgadinnye, eper, alma, stb…

Valóban gyümölcsből készülhetnek?


Ahogy írtam az elején, az aromaterápiát gyógyításra használták őseink. Egyre több növény hatását fedezték fel, amik a mindennapok részévé váltak. Azt tudtad, hogy az I. világháborúban dr. Jean Valent a sérült katonákat illóolajokkal kezelte? Franciaországban pedig a mai napig igen komoly hagyománya van az illóolajokkal való gyógyításnak.

És aztán történt valami.

Friedrich August Kekulé az 1800-as években alkotta meg a szerkezeti kémia tudományát. Ezzel az eljárással képesek lettek a szénatomok különféle kapcsolódását létrehozni, amivel olyan illatot lehetett létrehozni, amilyent csak szerettek volna. Ettől fogva 100%-ban képes lett a tudomány utánozni vagy létrehozni bármilyen illatot.

A szintetikus illóolajok akármennyire is jó illatúak lehetnek első pillantásra, kőolajból származnak. Közük sincs a természetes illatokhoz. Megalkotott képlet szerint a kőolajat sokféle kémiai folyamaton végigviszik, a végeredmény pedig egy mézédes barack illat lesz. Ezek az illóolajok veszélyesek lehetnek, és számos egészségügyi problémát okoznak:

  • fejfájás
  • hányinger
  • levertség
  • aluszékonyság
  • nyugtalanság
  • bőrproblémák

Érdekesség:

A kőolaj egy szerves eredetű ásvány, ami elhalt állati és növényi sejtek oxigéntől elzárt mellékterméke. A kőolajat már az ókorban használták, természetes alakjában, és abban a mennyiségben, ami természetes módon a felszínre bukkant. De hogy is lesz a kőolajból olyan anyag, ami az üzemanyagokon át a legfinomabb parfümökig, mindenben megtalálható?

A nyers kőolaj egy desztillációs folyamaton megy keresztül. Itt nagyjából 400 °C -ra melegítik fel, majd egy toronyba halad felfelé, amiben lehűl. Ebben az állapotban alkotóelemeire bomlik, majd a kívánt állapotban leválasztják. Itt “esik” alkotóelemeire a kőolaj és alkalmazási területeknek megfelelően tovább dolgoznak az anyaggal.

 

De nem csak a gyümölcs illatú olajok lehetnek gyanúsak. A túl olcsó, vagy “minden olaj egy árban van” már gyanús lehet. Ezek az illóolajok egyáltalán nem alkalmasak aromaterápiás célokra, sőt illatosításra sem javasoltak. Párologtatóban való használat pedig a hő hatására mérgező anyagokat juttathat a levegőbe.

De miért nincs gyümölcsből illóolaj?

Ahogy számos feljegyzés árulkodik róla, az illóolajokat test és lélek gyógyítására használták. Készültek belőlük borogatások, fertőtlenítők, kenőcsök, sőt a 19. századig ezek voltak az egyedüli gyógyszerek. Ha megfigyeljük az erősen aromás növények, pld. izsóp vagy levendula távol tartják a kártevőket. Egyszerűen szólva védekeznek a környezeti hatások ellen. Ezeket a védekező eszközöket, vagyis az illóolajukat használjuk mi is gyógyításként. A növény védi magát, de az illata odacsalogatja a méheket, akik végzik a dolgukat.

A növények termése már nem szorul védelemre, sőt mondhatni ösztönzőleg hat, hogy fogyasszuk el őket. Édes illatával és a cukorral felkelti az étvágyat, jól látható ez a természetben, a madarak emlősök elfogyasztják a termést, majd a magból egy másik helyen új növény sarjadhat. A gyümölcsök cukortartalma és a hiányzó aromaterápiás hatásuk miatt nem alkalmasak illóolajok előállítására.
 


Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy hiszen ott a citrom és az édes narancs. Ezeknek a citrusféléknek sem a gyümölcs húsából készül az illóolaj. A bőr alatt található apró “zsákocskák” tartalmazzák az illóolajat, amiből préseléssel nyerhető ki az olaj.

Bárhol is szembekerülünk egy sárgadinnye vagy erdei gyümölcs illatú üvegcsével, akkor gondolj arra, hogy annak a valaminek semmi köze nincs a névadójához.

A gyümölcs étel, ami a maga módján, természetes állapotában hozhat gyógyulást testnek és léleknek.

A kőolaj egy sokrétűen felhasználható anyag, ami a mindennapi életük része lett, mégis megfontoltan lenne érdemes használni, hiszen a készletek egyszer kimerülnek. Ha nem is tudjuk 100%-ban nélkülözni a kőolaj származékokat, legalább csökkentsük a mértéket.

Aromaterápiás termékek vásárlása előtt figyelmesen olvasd végig a címkét, és mindig válaszd a 100% tisztaságú természetes illóolajat!

 

blog comments powered by Disqus