A weboldalon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató >>>
Termékek Menü
Ingyenes szállítás
15.000 Ft felett

Személyes illatod megalkotása

Ember Dorottya
2016. 08. 11. 10:00:00

Ma már tudjuk, hogy miként hatnak az illatok érzelmeinkre, hogyan befolyásolják közérzetünket, és miként ébresztik fel a múlt emlékeit. Az illatok megfelelő használatával jó hangulatot, romantikát vagy akár egy kis nosztalgiát idézhetünk elő, ahogy egy régi dalt ismer fel az ember a rádióban.

 

Ehhez érdemes megismerni a természetes illatok hatalmát.
A mai illatosítók és parfümök elenyésző mennyiségben tartalmaznak természetes eszenciákat és illóolajokat.

Ezért ha valóban természetes parfümre vágysz, akkor saját magadnak kell elkészítened! 

 

Ne aggódj, egyszerűbb, mint gondolnád! 

Olvass tovább és megtudod, hogyan kezdj neki.

Az illatkeverés keverés alapvető ismereteit és gyakorlati fogásait fogod most pár perc alatt megismerni. Ezzel remélem kedvet szerzek személyes parfümöd és illatod megalkotásához.


Miért jó egy természetes parfüm?

A természetes kivonatok és eszenciák energiával töltenek fel és a lélekre is gyógyítóan hatnak.  A mesterséges illatok bármennyire is kellemesek, aromaterápiás hatásuk nincs, sőt allergiás reakciót és sok más panaszt (fejfájás, hányinger, depresszió...) is okozhatnak a szervezetben hosszú távon.

Miért érdemes több illatot használni egy parfümhöz?
Egy keverék többsíkú illata sokkal élvezhetőbb, és kellemesebb. Nem biztos, hogy mindig kedvünk van egy tömény jázmin vagy egy rózsa illathoz. Azonban egy friss jegyeket is tartalmazó jázmin illat már sokkal csábítóbb!


A keverékkészítés szabályai, avagy az illatpiramis

Egy kellemes keverék létrehozásához ismerni kell az illóolajok elhelyezkedését a háromfokos skálán. Legelőször a parfüm fejillatát érezzük meg, mely rövidesen elillan. Ezt követően figyelünk fel a szívjegyre, mely után az alapillat következik.

1. fejillat könnyű, friss és gyümölcsös (fűszeres), melybe a
leggyorsabban párolgó illóolajok tartoznak: citrom, narancs,
bergamott, borókafenyő, mandarin, levendula... 
Szerepük a figyelemfelkeltés és az érzékek felélénkítése.

2. Az alapillatok a földes, fás illóolajok, melyek nélkül a parfüm
nem tartana sokáig. Ezek azok az illóolajok, melyeket a növények
kérgéből, gyökeréből, gyantájából készítenek. Ilyen a szantál,
vetiver, pacsuli, fahéj, benzoégyanta, mirha, ... Voltaképp
ezek a parfüm fixálói.

3. A szívillat a parfüm legfontosabb illata, mely a fejillat után
tárulkozik fel. Ezek a közepes illékonyságú anyagok adják a parfüm
testét. Feladatuk még a fej- és alapillat összekötése. A
leggyakoribb szívillatok: jázmin, ilang-ilang, rózsa, geránium,
champa, lótusz, szegfű...


Egy jó parfümöt úgy állíthatsz össze, hogy mindhárom fázisban egy
harmonikus egységet alkosson. 


A parfümkeverés módszere a gyakorlatban

Vedd elő az esszenciákat és közelebbről ismerkedj meg velük! Ehhez vonulj el egy kis időre, egy kényelmes fotelben. Rakj ki 15-20 féle illóolajat egy asztalra. Figyelj rá, hogy fej-, szív- és alapillatok egyaránt legyenek. Vágj ki 3x10cm-es kartonlapokat. Vegyél elő egy illóolajat, nevét írd rá egy kartoncsík végére. A másik végére tegyél egy cseppet belőle. Húzd el lassan az orrod előtt az illatosított kartoncsíkot. Könnyedén lélegezd be az illatot. Benyomásaidat rá is írhatod a kártyára.

Válaszd ki azokat az illóolajokat, melyek a legjobban tetszenek. Ezek azok, melyek összhangban vannak személyiségeddel. Az így kiválasztott esszenciákból hozzá is kezdhetsz személyes parfümöd megalkotásához. Az első próbálkozások során ne dolgozz 4-5 olajnál többel.


Az orr megtisztítása

Három-négy illat után már érdemes megtisztítani szaglásodat.
Ehhez több módszer is létezik:
- Friss kávészemeket szagolhatunk
- Gyapjúsálon keresztül vegyünk néha mély lélegzetet
- Egy kis darab kősót helyezünk a nyelvünkre
- Ezeken túl időnként menj ki a friss levegőre, hogy alkotóerőd felfrissüljön


Alkohol vagy olajalapú legyen a parfüm?

Az olajalapú illatszerek készítése az ókorba nyúlik vissza. A bőr védelme szempontjából sokkal előnyösebb a hidegen sajtolt olajok használata. Ezek közül is a jojoba olaj a legjobb, mert nagyon sokáig eltartható, leginkább hasonlít a bőr szerkezetéhez így gyorsan felszívódik anélkül, hogy eltömítené a pórusokat. Ezentúl, nem hagy foltot a ruhán.


 

A parfüm elkészítése


-    Tegyél egy golyósdezodor üvegébe 10ml jojoba olajat. A kiválasztott alapillatot csepegtesd bele. Először érdemes csak egy cseppet, majd egy csepp szívjegyet. A fejillat adagolásával bátrabb is lehetsz. A 10ml jojobaolajhoz összesen 15-20 csepp illóolajat tegyél!

-    Finoman forgatva az üvegcsét keverd össze alaposan. A bőrödön ki is próbálhatod az illatot, mert ott más lesz az illata. Ha szeretnél, lehet rajta javítani. Azonban a következő hetekben tovább érik a keverék. Ehhez naponta érdemes finoman kevergetni a parfümöt. Ez az illatok összehangolódása miatt is fontos.

-    Ne felejtsd leírni a pontos receptet, hogy milyen illóolajat mekkora mennyiségben használtál! Ez a későbbiekben nagyon fontos. 


Sikeres és örömteli parfümkészítést kívánok!

 

Csodás Napot!

 

 

blog comments powered by Disqus