Mitől olyan különleges ...

Ember Dorottya
2021. 11. 05. 11:09:49


Azon kívül, hogy a miénk és láttuk, ahogy a kis palántákból egyre erősebb növény érik, majd pompás virágba borul tele illattal, a lepárlás volt a legnagyobb csoda. Szerencsések vagyunk, hiszen az illóolaj lepárlás hagyományos módszerével párolhattuk le a levendula és kerti izsóp illóolajokat és aromavizeket, amit Te is a kezedben tarthatsz.


Általánosságban az illóolajok lepárlása nagyüzemi körülmények között, magasnyomású lepárlóban történik. Csúnyán mondva, ebben az esetben a nagy nyomás segítségével kimossák a növényből az illóolajat és az aromavizet. Az esetleges szennyeződések kimosódnak a lepárlás során, amit a kész illóolaj átszűrésével lehet megtisztítani.

A rézüstben történő lepárlás viszont kíméletesebb az illóolaj szempontjából.

Mivel a lepárló berendezés vörösrézből készül, ez ellenáll a lepárlási folyamatnak, így nem oldódnak az illóolajba és aromavízbe szennyeződések, sőt a réz megköti az esetleges szennyeződéseket, amiket a növény tartalmazhat, így tisztítva a kész olajat.

A vörösréz minőségében és illatában is kiválóbbá teszi az így készült illóolajat és aromavizet. A folyamat során a növény teljesen megőrzi a természetes illatát, mivel nem találkozik a növény fémmel, ami negatív hatással lenne rá. Az illat erőteljesebb és tisztább lesz.

Nemcsak anyagában különleges a vörösréz lepárló, hanem formájában is. Minden egyes apró részlet a tökéletes illóolaj és aromavíz megszületését szolgálja.

A lepárló tetején a keskenyedő forma a gőz gyorsabb áthaladását szolgálja. Ezután egy átvezető csövön keresztül a hűtőbe kerül a gőz. Az átvezető cső egyből lejt, ami azt szolgálja, hogy az esszencia ne juthasson vissza az üstbe.

A hűtőrendszerbe kerülve kel életre az a csoda, amit a kezedben tarthatsz.

Ezen a részen a pára lecsapódik, majd az illóolaj és az aromavíz egy közös utolsó úton jutnak ki egy edénybe. Itt az olaj az aromavíz felszínére úszik, és kezdődhet a leválasztás.  

A levendula és a kerti izsóp illóolajat saját földünkön termesztettük, és gondoztuk. A termelésben nem használtunk fel vegyszereket, így nem csak egy teljesen tiszta illóolajat és aromavizet vehetsz a kezedbe, hanem ezzel védjük a környezetünket is.

Amit még tudni érdemes:
A lepárlás során egy mélykútból nyert ivóvizet használtunk fel, így a növény nem találkozott csapvízzel, ami mikro műanyagokat, fertőtlenítő szereket és egyéb káros anyagokat is tartalmazhat.

Gyere, és ismerd meg saját előállítású termékeinket, amik a mesés Zselici dombok között születtek.

 

blog comments powered by Disqus