A weboldalon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató >>>
Termékek Menü
Ingyenes szállítás
15.000 Ft felett

Illóolajok, mint fűszerek

Ember Dorottya
2021. 01. 20. 09:31:58


Egyre több helyen találkozok, és kapok kérdéseket, hogy használhatóak-e az illóolajaink főzéshez illetve italok ízesítéséhez.

Mivel az illóolajaink 100% tisztaságúak, ezért akár lehetne is használni őket. De ennek ellenére mégsem ajánlott. 

Elszomorító, hogy egy-egy cég mindent bevet azért, hogy bebizonyítsa, hogy mennyire tiszták az illóolajaik. Sütéshez, főzéshez és italok ízesítéséhez ajánlják az illóolajokat. Ezek az állítások viszont nem fedik a valóságot, hiszen az illóolajok kémiai vegyületek, amik olyan erővel rendelkeznek, akár egy orvosság. 

Az illóolajok alapvető ismerete is elegendő ahhoz, hogy tudd: illóolajjal nem lehet ételt készíteni.


“…ahogy egy szem aszpirin csodát tehet, túladagolása akár meg is ölheti az embert. A legtöbb illóolaj egyetlen cseppje sokkal erősebb, mint az adott gyógynövény több kilogrammnyi adagja. S nem árt, ha megértjük, hogy a hatóanyagok felhalmozódhatnak…”

Néhány pontban összegyűjtöttem, hogy mi történik az illóolajokkal, ha ételbe kerülnének. 
Tarts velem, és kérlek minden természettől kapott kincset úgy használj, ahogy őseinktől tanultuk.
 

A fűszernövények használata szinte egyidős az emberiséggel. Az ételek igazi ízét növények kombinációival gazdagították. A kor előrehaladtával pedig számos keleti fűszer jutott el a világ minden tájára. Új világ nyílt, hiszen az ismeretlen ízek számos lehetőséget hoztak a ételek elkészítéséhez.

Az ízesítésen kívül azt is felfedezték, hogy az egészségre gyakorolt hatása is kiváló a fűszereknek. 

Élettani hatásukat tekintve a fűszerek szinte nélkülözhetetlenek az emésztési folyamatban. Az ízes ételek evés közben fokozzák a nyál elválasztását, ami serkenti az emésztést. Ezen kívül pedig fokozzák a gyomornedv kiválasztását, ami a gyomor kiürülését segíti. Valamint jó hatással van a hasnyálmirigyre és az epe működésére is. Egyszóval az egész emésztési folyamatot kedvezően befolyásolják.

Az első fontos dolog, hogy egy illóolajjal nem lehet a fűszerek élettani hatását megfelelően helyettesíteni. Ha fűszer nélküli ételt fogyasztanánk folyamatosan, akkor az emésztés jelentős mértékben csökkenne, ezzel pedig komoly problémákat idéznénk elő.

A fűszernövényekkel többnyire emésztéssel összefüggő problémákat lehet gyógyítani. Például görcsoldás, étvágyfokozás, emésztés segítése. Ez az miatt van, mert a hatóanyagok többsége a gyomorig tud eljutni, és itt tudja jótékony hatását megfelelően kifejteni. 

 • Bazsalikom- étvágyjavító, köhögést csillapító
 • Kömény- szélhajtó
 • Koriander- gyomor erősítő
 • Lestyán- vizelethajtó
 • Zeller- reumás betegségekre
 • Szerecsendió- melegítő hatású, gyomor nyugtató
 • Fahéj- étvágyfokozó, emésztést segítő
 • Gyömbér- emésztést segítő, melegítő

Az miatt sem érdemes illóolajat belsőleg használni, mivel gyomor irritációt okozhat, a megfelelő helyre nem tud eljutni a felszívódás hiánya miatt. 
Mivel adott emésztési szakaszokban bizonyos hatóanyagok tudnak csak felszívódni, ezért ajánlottak a gyógynövényes kapszulák.
 


Pár sorral korábban olvashattad, hogy illóolajjal nem lehet megfelelően helyettesíteni a növények élettani hatását. Felmerülhet Benned a kérdés, hogy miért is nem? Hiszen az illóolaj nem pont ezt szolgálja?

Kezdetben az illóolajokat illatosításhoz, rituálékhoz, ünnepekhez használták. Idővel az aromaterápia kialakulásával számos betegségre használták az illóolajokat. Az akkori kor orvosai kezéből nem hiányozhatott az illóolaj. Kiváló sebtisztító, fertőtlenítő, légúti panaszokra enyhülést hozó, ideg nyugtató, stb…. hatásait napi szinten használták. A belsőleges használat is szerephez jutott, de elsősorban külsőleg, bedörzsölőként, borogatásként, masszázshoz és fürdővízhez adva használták ki jótékony hatásukat. 


A megfelelő illóolajos terápia kiegészítőjeként alkalmazták a gyógy- illetve a fűszernövények főzeteit.

A mai napig is hatásos megoldás például felfázás esetén:

 • Talp bedörzsölése: 3 csepp fahéj illóolaj és 1 evőkanál zsíros olaj bedörzsölése a talpba, ami felmelegít
 • Tea: Cickafark, csalán vagy tőzegáfonya tea

Találkozhatunk olyan illóolajokkal, amit fűszerként és illóolajként is megtalálhatóak. Például az édeskömény, bazsalikom. Ezekkel sem lehet főzni?

Az illóolajok tömény “kivonatok”, amik koncentrált formában tartalmazzák a növény egyes kémiai alkotórészeit. Ezekben a vegyületekben a gyógyhatások és illatanyagok koncentrálódtak. A fűszernövényekben is megtalálhatóak ezek a vegyületek, de kisebb mennyiségben és más alkotóelemmel együtt. 

 

Másik fontos szempont, ami amellett áll, hogy ne főzzünk illóolajjal, az a hőfok.

Az illóolajok forráspontja elég eltérő, Például a citrom illóolaj forráspontja 176 Celsius fok, míg a szegfűszegé 251 Celsius fok. Ezen a hőfokon az illóolajok eltűnnek. És ezzel ki is zárjuk például azt, hogy süteménybe citrom vagy édes narancs illóolajat tegyünk ízesítés gyanánt. Egy 220 fokon sülő süteménybe tehát nem érdemes illóolajat tenni.


A forráspont alatt van egy jóval alacsonyabb érték, amit szintén figyelembe kell venni. Ez az illóolajok párolgási sebessége, mely a hőmérséklettől függ. Tudni kell, hogy az illóolajok szoba hőmérsékleten már párolognak, és minél magasabb a hőfok, annál gyorsabban illannak el.

Az illóolajon belül a kémiai összetevők is máshogy reagálnak a hő hatására. Előfordulhat, hogy mégis kipróbálod az ételbe az adott illóolajat, amiből csak 1 csepp kerül egy nagy edénybe. Az eredmény pedig a kukában landol, mert keserű lett az egész étel. A keserűséget az illóolajban történő változások idézik elő, amit a hő okozott.

Kávét valaki keserűn, valaki édesen szereti. 

A kávé élénkítő hatása nem elhanyagolható, és jól is esik egy nehéz nap folyamán. A keserű íz viszont nem mindenkit vonzz. A narancs enyhítheti a keserű ízt, és a tej is helyettesíthető vele. Találkoztam olyannal, hogy a narancs levet édes narancs illóolajjal szerették volna helyettesíteni. Ez több okból is nagyon rossz ötlet:

 • mivel a kávé víz alapú, az illóolaj fennmarad a tetején, és elég kellemetlen égő érzést vált ki, a felfrissülés helyett
 • a meleg közeg tönkre teszi az illóolajat
 • az illóolaj nem élelmiszer jellegű termék, ízfokozónak nem alkalmas 

 

Összegezve, az illóolajok helyén való kezelése a legfontosabb. Ne felejtsük el, hogy az illóolajok erős vegyületek, amik egy gyógyszer erejével érnek fel. Főzéshez bátran keressük a fűszereket, hiszen a korlátok eltűntek, bármit be lehet szerezni. Őseinktől megkaptunk mindent, ami egy egészséges élethez szükséges. Csak rajtunk áll, hogy mennyire okosan használjuk, és adjuk tovább őket. Ami bevált ne változtassunk rajta, tartsuk tiszteletben.

 

blog comments powered by Disqus