Barion Pixel

Mi sem szeretjük ha valaki figyel bennünket, de ez most teljesen más!  smiley
A weboldalon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk.

Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató >>>

Termékek Menü
Ingyenes szállítás
18.000 Ft felett

Élj vegyszerek nélkül

Ember Dorottya
2024. 04. 19. 14:14:51Gondolkoztál már azon, hogy miért izzadsz?

Mit is kensz magadra, amikor zuhanyozol?

Fontos intim mosakodót használni?

Mérgező illatosítók tényleg kellenek?

A bőrt egy védőrétegnek tekintjük, ami minden külső hatást kint tart, szinte áthatolhatatlan, akár egy fal. Ez viszont nem egészen így van. Mondhatjuk, hogy a bőrünk olyan, akár egy szita. A pórusokon keresztül bejutnak anyagok, de méregtelenítés is zajlik a bőrön keresztül, tehát kifelé is távoznak anyagok.

A legfőbb méregtelenítés a hónaljban való izzadással történik. Itt olyan speciális mirigyek vannak, amik a nehézfémek és vegyi anyagok kiürítését végzik. A modern dezodorok többsége alumínium sót tartalmaz, ami lényegében teljesen összehúzza a verejtékmirigyeket, ezáltal blokkolja azok működését. Ha ezek a mirigyek blokkolva vannak, akár évekig gyűlhetnek a testben a méreganyagok. Ekkor történik meg, hogy a test a hónaljhoz legközelebb eső zsírszövetbe szállítja a méreganyagokat, nehézfémeket. Szóval nem érdemes bedőlni a 72 órás izzadás elleni védelemnek, hiszen súlyos egészségkárosító hatása is lehet hosszú távon.

Érdekesség: az alumíniumsókat kórházakban, nagyon erős vérzések elállítására használják, mivel annyira erős összehúzó hatásuk van.

Az alumíniumsó, propilén glikol és trikozán tartalmú dezodor elhagyása esetén sokan azzal szembesülnek, hogy rendkívül erősen izzadnak. Emiatt előfordul, inkább visszanyúlnak ezekhez az erős dezodorokhoz. Sajnos sok esetben nehéz a vegyi dezodorok elhagyása, mivel ilyenkor a verejtékmirigyek megnyílnak, és elkezdik a fokozottabb verejték termelést. A test szó szerint fellélegzik és beindul az intenzív tisztítómechanizmus, és a hosszabb ideig összegyűlt mérget elkezdi kiüríteni a szervezet. A sok izzadtság sajnos kellemetlen szaggal is járhat, hiszen elkezdődött a takarítás. De a kitartás meghozza a pozitív változást kis időn belül. 

Az izzadás természetes és nem szabad elfojtani, hiszen számos méregtelenítő folyamat zajlik ilyenkor. A testszag ellen viszont lehet tenni. A kellemetlen szagokért a baktériumok felelősek, amiket kordában lehet tartani. A természetes izzadásgátlók nem zárják le 100%-ban a pórusokat, a természetes folyamat zavartalanul folyhat, és egyes illóolajok a kellemetlen szagok ellen is védenek.


A bőr elleni támadás egy másik módja a tusfürdő és intim mosakodó használata.

A kőolaj sokrétű felhasználásának és a szerves kémiának köszönhetően a kozmetikai ipar, relatív kevés pénzből és rövid idő alatt elő tudott állítani egy habzó anyagot, ami némi színezékkel és illattal a tisztaság jegyében könnyen el lehetett adni. Sajnos a média elhiteti, hogy a hab és az illat egyet jelent a tisztasággal.

Számos tusfürdőn növényi hatóanyagokat tűntetnek fel, ami vonzóbbá teheti a terméket. Azt azonban tudni érdemes, hogy akár az illóolajok vagy zsíros olajok olyan erős közegbe kerülnek, ahol sajnos a jelentősége nagyon minimális.

Bőrünknek van egy külső védőrétege, ami egy külső pajzsként véd a kórokozók ellen. Amikor egy SLS tartalmú tusfürdővel megmosakszunk, akkor ez a réteg lemosódik. Az SLS egy ipari zsíroldó, ami lényegében lemos rólunk a piszokkal együtt mindent. A bőr egyre jobban átjárhatóbb lesz, könnyebben alakulnak ki bőrproblémák.

A boltok polcain található tusfürdők közel 100%-a tartalmaz SLS, SLES, ALS, ALES-t, amiket érdemes elkerülni.

Tegyél egy próbát!
Tusoláshoz használj pár hétig szappant, majd ezidő után vedd a kezedbe a régi tusfürdődet. Meg fogod érteni, hogy melyik is a jobb.Az intim mosakodók egyre inkább elterjedtek, ami szintén nem egy olyan termék, amit napi szinten érdemes lenne használni.

Ezekben a mosakodó szerekben szintén szerepel a fent említett SLS, ami az intim területeket nemhogy védené, sőőőt…

“Az intim mosakodók kapcsán Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász orvos szavait idézve az intim mosakodók nagyrészt feleslegesek, inkább üzleti fogások.  Ezen területek tisztítására kiválóan megfelelnek a napi szinten használatos tisztálkodási szerek, amit általánosan használunk. Lényegében ezen tisztálkodási szerek normál helyzetben nem károsak, sokkal inkább feleslegesek. Problémát akkor okozhatnak, ha szőrtelenítést követően mikrosérülések keletkeznek a bőrön, és itt irritációt okozhatnak ezek a szerek. Sőt van olyan eset is, hogy belsőleg vannak használva ezek a szerek, amik erős irritációt okoznak. Van aki a baba szappant részesíti előnyben…”

Szóval az intim mosakodók is egy média által felfújt és nélkülözhetetlennek kikiáltott termék lett. Használata, az összetevők miatt irritatív lehet, amitől egy ördögi körbe kerülhetünk, hiszen az irritációt is kezelni “kell” valamivel.


A légfrissítők, levegőillatosítok azon csoportja, amik konnektorba dughatóak, aeroszolos illetve pumpás, zselés, stb… szintén egy vegyszerekkel teli történet. Nem rég egy panzióban szálltunk meg, ahol mondhatom, nem kis túlzással szinte minden konnektorban illatosító volt rakva. Rövid idő után már éreztük a hatását is. Az orrot maró és kaparó érzés akkor múlt el, amikor eljöttünk, pedig minden illatosítót kihúztunk. 

A flakonokon számos összetevő szerepel ezeken a készítményeken is, de hogy mi is a hatásuk a szervezetre, arról nem szól a címke. Pedig az alapanyagok rendkívül erősek szerek. Pld. a Benzisothiazolinone, ami egy tartósító, de gyakori vizelési ingert okoz, és az immunrendszert is károsítja. Vagy pld. a Methylisotiazolinone, ami szintén egy tartósító az illatósítóban, de az agysejtekben idegkárosító hatása van. De megtalálható bennük az Alpha-isomethyl-ionone, ami egy közepesen irritatív anyag, és a dezodorokban is megtalálható.

Ne rontsd el otthonod levegőjét. Használj inkább természetes illatosítókat, akár füstölőpálcikát vagy illóolajat, légtérfrissítő természetes spray-t.


Ha belegondolsz számos dolog vesz körbe minket, amik jelenléte nem létszükség. Tudom, hogy vonzó a 72 órás dezodor, mert ki szeret kellemetlen szagú lenni, de egy kis odafigyeléssel már rengeteget tehetsz azért, hogy ne told a tested tele méreggel.

Csökkentsd Te is a vegyszereket és vigyázz a tested egészségére, hiszen az a lelkedre is hatással van. Válaszd azt, ami természetközeli.
Nézz körbe nálunk, és találj természetes megoldásokat, amiket a mindennapjaidban használhatsz.

 

blog comments powered by Disqus